Tomaškovič: Toľko remíz za polovicu sezóny som ešte nezažil, určite budú zmeny v kádri

  1. Domov
  2. A mužstvo
  3. Tomaškovič: Toľko remíz za polovicu sezóny som ešte nezažil, určite budú zmeny v kádri

O jesennej časti v podaní našich mužov sme sa porozprávali s hlavným trénerom Denisom Tomaškovičom.

Po jeseni nám v tabuľke III. ligy Západ patrí 7. miesto, ale len so 7-bodovou stratou na prvú Sereď. Spokojnosť? Či ani veľmi nie?

Ak by sme posledný zápas zvládli za tri body, tak by som odpovedal, že som maximálne spokojný. Bol som presvedčený, že posledný zápas zvládneme, aj keď som vedel, že bude pre nás veľmi ťažký, ale je to futbal, kde sa veci nedajú naplánovať. V tabuľke je to tesné a nás teší, že na vrchné priečky strácame len pár bodov.

Za jeseň sme nazbierali až osem remíz, najviac v súťaži. Čo na to hovoríte?

Tak v mojej trénerskej kariére som ešte nezažil, aby som mal v polovici sezóny toľko remíz a myslím si, že aj veľa hráčov u nás to zažíva prvýkrát. Niektoré zápasy sme mali dobre rozbehnuté a mali sme ich uhrať za tri body.

Najväčším kameňom úrazu bola zrejme koncovka a finálna fáza. Ako to zlepšiť? Dá sa to vôbec natrénovať? Alebo je to len o hlave?

Tak budeme na tom s realizačným tímom pracovať aj naďalej, aby sme tieto situácie zvládali lepšie. Ale áno, máte pravdu, že veľakrát by to chcelo len viacej pokoja pri rozhodovaní a prevedení. Ale ja verím, že sa zlepšíme aj v poslednej tretine ihriska a budeme strieľať viacej gólov. A hlavne, že budeme pokojnejší a presnejší.

Štyri zahodené penalty za polovicu sezóny, zažili ste to niekedy predtým?

Tak toto je ďalšia rarita, ktorú som zažíval v tejto časti sezóny. Nie, ešte som to nezažil a dúfam, že ani nezažijem. Chlapci musia brať ohľad na zdravotný stav nás trénerov. (smiech)

Poďme na pozitíva. Len dve prehry za jeseň. Menej, jednu, má len prvá Sereď. Svedčí to o tom, že sme vo väčšine zápasov mali herne navrch?

Samozrejme, toto nás veľmi teší. Svedčí to o viacerých veciach. O tom, že dobre bránime ako mužstvo hneď po strate lopty. O tom, že nás vo veľa zápasoch podržal brankár Slančík a áno, samozrejme aj o tom, že sa snažíme byť v zápasoch dominantní. Ale tu treba dodať, že boli aj zápasy ako napríklad s Lehotou pod Vtáčnikom, kde mal súper viacej z hry a my sme sa snažili využívať voľné priestory za ich obranou po zisku lopty.

Do rúk ste dostali prakticky nový, mladý káder. Úlohou tak bolo dať to dokopy, aby mužstvo našlo svoju hernú tvár. Podarilo sa?

Tak nebola to moja prvá skúsenosť, kde som dostal úplne novy kolektív. Vedeli sme, že nás trénerov nečaká nič ľahké, ale myslím si, že sa nám podarilo spraviť výbornú, zdravú kabínu. A na druhej strane, aj prejav na ihrisku je každým zápasom lepší. Pracujeme na tom, aby mužstvo malo svoju tvár, aby sme mali svoje zaužívané princípy, či už v ofenzíve, alebo v defenzíve. Myslím si, že sa nám to darí a v jarnej časti to bude ešte lepšie .

Prvé minúty v áčku odohrali aj dorastenci ako Patrik Kukučka či Marek Puškár. Čo hovoríte na prístup a prácu mladých dorastencov, ktorí dostali možnosť trénovať a chodiť na zápasy s áčkom?

Aj toto je cesta, ktorou sa chceme ako klub uberať. Všetkých nás teší, keď vidíme hráča, ktorý prešiel našou akadémiou, že nastupuje v A-mužstve. Určite je to náročný proces, no dobrou prácou v mládeži verím, že takýchto hráčov bude stále viac a viac.
Určite dostanú šancu, je to len na nich, ako sa jej chopia.

V ofenzíve to gólovo ťahal najmä Patrik Abrahám, ktorý s 9-timi gólmi na konte bojuje o čelné priečky v tabuľke kanonierov súťaže. Na ihrisku je ho počuť. Našli ste v ňom toho správneho lídra a kapitána?

Samozrejme, Paťo bol jasná voľba, je to správny kapitán a líder na ihrisku aj v kabíne. Vie hráčov pochváliť, ale keď treba, vie aj zvýšiť hlas. Som veľmi rád, že sa mu darí aj strelecky a verím, že to potrvá čo najdlhšie. Má to v zápasoch náročné, každý súper už je naňho dobre pripravený, a preto musíme popracovať na tom, aby sa gólovo k nemu pridali aj iní hráči.

Čo by ste označili za top moment jesennej časti?

Neviem, či označiť nejaký moment za top. Ale asi prvý polčas zápasu s Belušou, kde sme hrali výborne, dobre sme kombinovali, vytvárali sme si šance a bolo sa radosť pozerať na to, ako sa prezentujeme na ihrisku. V neposlednom rade asi aj to, že sme sa v Slovnaft Cupe mohli konfrontovať s Podbrezovou, kde ten zápas sa hral vo výbornej atmosfére, o ktorú sa postarali najmä deti z našej akadémie, z čoho sme mali všetci výborný pocit.

Zrejme ste sledovali aj výkony B-tímu, ktorý sa do tejto sezóny poskladal. Plní svoj účel?

Samozrejme, ak môžem, tak vždy idem pozrieť aj zápasy B-tímu. Úvod bol trošku horší, boli zápasy, v ktorých sme jasne dominovali, ale nevedeli sme ich dotiahnuť do víťazného konca. Chalani sa z toho otriasli a teraz sú na výbornej víťaznej vlne. B-tím určite plní svoj účel, no v jarnej časti by sme tam chceli dávať viacej šancí aj hráčom z kategórie U19, pre ktorých to môže byť veľká škola. Tu by som chcel poďakovať za spoluprácu trénerovi Zlevskému, ale aj všetkým ľuďom, ktorý sa okolo B-mužstva pohybujú.

Po jeseni je to spomínané 7. miesto. Kde by ste sa chceli vidieť po jari?

Tak každý tréner chce vyhrať každý zápas, a tak to je aj v mojom prípade. Nebudem sem dávať konkrétne umiestnenie, ale verím, že bude lepšie ako je to terajšie. Viem sľúbiť, že spravíme pre to maximum všetci v klube.

Uvažujete aj nad posilnením kádra cez zimu?

Určite budú zmeny v kádri. Nebude ich veľa, ale určite budú. Aj smerom von, ale samozrejme aj smerom do klubu. Potrebujeme sa posilniť na dvoch-troch postoch, kde nás tlačila topánka a veľakrát sme na danej pozícii museli alternovať hráčom, ktorý sa tam necítil až tak komfortne. Verím, že sa nám podarí dobre doplniť káder a na jar budeme ešte silnejší.

Aké sú plány na zimnú prípravu?

Prípravu začíname 8. januára. Prvý zápas odohráme až 26. januára a celkovo nás pred štartom súťaže čaká päť prípravných zápasov.

Ďalšie novinky