Tréner U19 Ondrej Vilner: Chceli by sme sa prezentovať útočným futbalom

  1. Domov
  2. Akademia
  3. Tréner U19 Ondrej Vilner: Chceli by sme sa prezentovať útočným futbalom

Našich starších dorastencov vedie v sezóne 2023/2024 hlavný tréner Ondrej Vilner, ktorému sme ešte pred prvý zápasom v sezóne položili tri otázky.

Pán tréner, ako hodnotíte letnú prípravu?

Bola krátka. Absolvovali sme ju viac-menej v domácich podmienkach, plus sme absolvovali päťdňové sústredenie v Bobrovci. Prišlo k nám väčšie množstvo nových hráčov, aj z iných klubov, takže stále sme v podstate v procese spoznávania, zohrávania sa a nácviku určitých herných princípov, čiže to nie je jednoduchá situácia. Príprava nám ukázala množstvo pozitívnych, ale aj negatívnych vecí. To znamená, že máme nejaké informácie o stave jednotlivých hráčov. Takisto vieme porovnať našu kvalitu s prvoligovými družstvami, s ktorými sme sa stretli v prípravnom období. Tie zápasy boli pre nás poučné. Takisto nastali určité personálne zmeny v rámci dorastov, takže tiež to nebola jednoduchá situácia, ale v konečnom dôsledku si myslím, že príprava splnila svoj účel. Avšak sami cítime, že sme mohli urobiť viac, pokiaľ ide o určité situácie v tréningovom procese a zápasoch. Sme spokojní, ale stále sú tam veci, ktoré môžeme a chceme zlepšovať.

Čo hovoríte na tím, ktorý máte k dispozícii?

Myslím si, že je tu zaujímavý hráčsky materiál a obrovský potenciál. Prišli aj noví chalani, ktorí hrávali v prvoligových dorasteneckých družstvách. Prišli aj šikovní chalani z vlastnej liahne, čiže z minuloročnej U17, aj chlapci ročníka narodenia 2006, čiže s perspektívou aj ďalšieho roku dorasteneckého veku. Ten káder je zaujímavý, máme tu podľa mňa perspektívnych hráčov, a to nielen z pohľadu dorasteneckej ligy, ale aj nášho A-mužstva. Je na nás, na tréneroch, aby sme hráčom odovzdali maximum, aby sme rozvíjali každého jedného jednotlivca, posúvali ho na tej jeho futbalovej úrovni čo najvyššie. Ak budeme zvyšovať kvalitu každého jedného z nich, tak v konečnom dôsledku porastie aj sila tímu.

S akými ambíciami vstupujete do sezóny?

Chceli by sme sa prezentovať útočným futbalom. Nechceme vyvíjať na hráčov tlak, pokiaľ ide o výsledky. Nie som zástancom veľkých vyhlásení. Každý zápas by mal byť pre nás takým malým finále. Odmenou pre hráčov by mal byť práve ten víkendový majstrovský zápas, v ktorom by mali zúročiť celotýždňovú snahu. Chceme ísť od zápasu k zápasu, zlepšovať hráčov. Samozrejme, každý chce vyhrávať, či už my, vedenie, hráči, alebo rodičia. Všetci chceme byť úspešní, ale treba ísť krok po kroku a nevystavovať sa enormnému tlaku naháňania výsledkov. Hráči v tomto veku ešte nie sú mentálne pripravení na to, aby zvládali enormný tlak. Nie každý sa s tým vie vysporiadať. Cieľom je, aby sme sa každým zápasom zlepšovali, či už ako tím, alebo ako jednotlivci.


Naši starší dorastenci U19 odštartovali sezónu víťazne, keď v sobotu 12. augusta v Rudlovej v 9-gólovej prestrelke zdolali Lokomotívu Trnava 5:4.

Ďalšie novinky