Naši muži zvládli prvú pohárovú prekážku, vonku si poradili s Breznom

  1. Domov
  2. A mužstvo
  3. Naši muži zvládli prvú pohárovú prekážku, vonku si poradili s Breznom

A-mužstvo RSC Hamsik Academy v stredu 2. augusta zvíťazilo v rámci 1. kola Slovnaft Cupu na pôde piatoligového FK Brezno.

V základnej zostave trénera Denisa Tomaškoviča a neskôr aj z lavičky dostali priestor aj hráči, ktorí prišli do A-tímu z nášho dorastu. Po vlažnom úvode sa zápas rozbehol po uplynutí vyše dvadsiatich minút.

Naše mužstvo si vypracovalo štandardku a Marek Výbošťok z vyše 25-tich metrov napálil loptu síce do brvna, ale z dorážky otvoril skóre pohotový Richard Griglak – 0:1. Autor úvodného zásahu pohrozil aj v 26. minúte, keď sa zľava dostal hlboko do šestnástky, ale neprihral presne.

Hráči Brezna si vypracovali svoju najvážnejšiu príležitosť prvého polčasu v 40. minúte. Peter Szczepaniak naviedol loptu osou ihriska, prihral na pravé krídlo Matejovi Morongovi, ten prízemným centrom vrátil loptu Szczepaniakovi, ktorý zakončoval zblízka na prednej tyči, ale Adrián Slančík podržal náš tím dobrým zákrokom.

Krátko na to sa nášmu mužstvu podarilo zdvojnásobiť vedenie. Opäť skóroval Griglak, od ktorého chrbta sa lopta odrazila do brány po rohovom kope z ľavej strany z kopačky Mareka Výbošťoka – 0:2. Ešte pred prestávkou stihol vytiahnuť ďalší výborný zákrok gólman Slančík, ktorý zneškodnil strelu Filipa Ambrosa smerujúcu k ľavej tyči našej brány.

Podobne ako úvod prvého, tak ani prvé minúty druhého polčasu vyložené šance nepriniesli. Až v 65. minúte bol blízko ku gólu striedajúci Patrik Abrahám, ktorý hlavičkoval po rohu z pravej strany, ale brankár domácich Patrik Morong na bránkovej čiare reflexívne zasiahol.

V 73. minúte vyšiel nášmu mužstvu rýchly brejk. Šteiniger prepustil loptu šikovne na Mateja Rosenbergera, ten ušiel po ľavom krídle a prihral vpravo pred bránu, kde stál voľný Savelii Somov, ktorý upratal loptu k ľavej tyči brány Brezna – 0:3.

Náš brankár Slančík musel zasahovať v 76. minúte, keď z ľavého horného rohu svojej svätyne vyškrabal nákop Mária Gašperana. Po následnom rohu sa k akrobatickému zakončeniu dostal Tomáš Brndiar, ale bránu minul. Krátko na to vysunul Rosenberger za obranu Brezna Šteinigera, ktorý ale zľava vypálil nepresne.

V 83. minúte sa zas peknou prienikovou prihrávkou prezentoval Marek Puškár a Abrahám našiel z ľavej strany pred bránou presne zakončujúceho Šteinigera – 0:4. Aj posledná šanca duelu prišla po výbornej Puškárovej kolmici, tentokrát na Somova, ktorý prihral zľava prízemne pred bránu, ale Patrik Morong Rosenbergera vychytal.

V 2. kole nás čaká víťaz zápasu TJ Prameň Dolná Strehová – TJD Príbelce. Predbežne je 2. kolo Slovnaft Cupu naplánované na stredu 23. augusta, ale termíny jednotlivých zápasov sa môžu ešte meniť. Najbližšie budú hrať naši muži už v nedeľu 6. augusta, keď o 17.00 h nastúpia na duel 1. kola III. ligy Západ na ihrisku FK Podkonice.

Denis Tomaškovič, tréner RSC Hamsik Academy: „Výsledok je pre nás výborný, ale herne tam boli veci, ktoré by sme chceli určite odstrániť a zlepšiť. Hrali sme však v inom zložení ako nastúpime v nedeľu, takže spokojnosť. Prvý gól bol dôležitý, to som aj chalanom hovoril na predzápasovej porade, že keď dáme čím skôr prvý gól, tak sa nám bude hrať ľahšie. Rozhodla efektivita, dali sme góly z pološancí, pomohli sme si štandardkou, čo je super. Musím pochváliť mužstvo domácich, hrajú taký oku lahodiaci futbal, chcú hrať futbal, neodkopávajú lopty, takže super. Domáci majú dobré mužstvo a prajem im, aby sa im darilo. Hrali hráči, ktorí vyšli z našej akadémie. Mali možnosť vyskúšať si, aké je to naostro v takomto zápase. S niektorými som spokojný viacej, s niektorými menej, ale stále majú čas na to, aby sa zlepšovali, takže dúfam, že to tak aj bude. Sú v našom kádri, čiže majú šancu, aby sa presadili v áčku, je to len na nich. Musím pochváliť všetkých za prístup v tréningovom procese, takže verím, že budú napredovať. Len takéto zápasy ich posunú. Musíme byť v ich prípade trpezliví, či už ako klub, alebo ja ako tréner. Najmladší chalani musia naďalej pokračovať v tom, čo robia a potom určite šancu dostanú.“

Richard Griglak, obranca RSC Hamsik Academy a autor dvoch gólov: „Bol to piatoligový súper, ale podľa mňa veľmi solídny. Neboli to len nakopávané lopty, ale snažili sa riešiť situácie futbalovo. My sme sa taktiež snažili, ale v prvom polčase sme prehrávali veľa osobných súbojov, to sme museli do druhej polovice zlepšiť. Dali sme dva góly zo štandardných situácií, čo nám pomohlo. Potom už ku koncu súper kondične odišiel, takže sa nám podarilo streliť ďalšie dva góly. Mladí chlapci v našom tíme sú behaví, ale ešte im treba skúsenosti, no presne takýmito zápasmi proti skúsenejším chlapom ich budú zbierať. Chalanom chýba viac dôrazu v súbojoch, ale majú perspektívu, každý jeden. Pokiaľ ide o moje dva góly, tak v minulej sezóne som nedal ani jeden, takže to neviem ani opísať, je to pre mňa niečo nové. Pri prvom góle si ma našla lopta od brvna, to bolo šťastie. Druhý gól sa mi podarilo dať síce chrbtom, ale padlo to tam, takže super.“

Slovnaft Cup – 1. kolo – streda 02.08.2023, 17.30 h – Brezno

FK Brezno – RSC Hamsik Academy 0:4 (0:2)

Góly: 23. a 42. Griglak, 73. Somov, 83. Šteiniger. ŽK: 65. Liskay, 86. Skaloš – 72. Abrahám. Rozhodovali: Vician – Kyseľ, Melicher. Diváci: 875.

Zostava FK Brezno: P. Morong – Gašperan, Skaloš, Liskay (65. Baliak) – M. Morong (81. Patúš), Ambros, Brndiar, Gordan – Tréger (59. Kafrík), Trajteľ (C) (81. Demeter), Szczepaniak. Tréner: I. Dubíny.

Zostava RSC Hamsik Academy: Slančík – Ždánsky, Boľf, Kapor (C), Griglak (83. Renko) – Palko (46. Puškár), Kliment (67. Rosenberger), Výbošťok (67. Somov) – Ceniga, Šteiniger, Mlynárik (59. Abrahám). Tréner: D. Tomaškovič.

Ďalšie novinky