Marek Hamšík: Budem trénovať veľmi šikovný ročník, ale stále je čo zlepšovať

  1. Domov
  2. Akademia
  3. Marek Hamšík: Budem trénovať veľmi šikovný ročník, ale stále je čo zlepšovať

V medzisezónnom období sme sa porozprávali aj s Marekom Hamšíkom, spolumajiteľom RSC Hamsik Academy. Osemnásobného futbalistu roka na Slovensku a rekordéra v počte reprezentačných štartov aj gólov sme sa pýtali na jeho najbližšie plány aj hodnotenie uplynulej sezóny v podaní nášho klubu.

Marek, aké sú tvoje najbližšie futbalové plány po konci kariéry?

V akadémii budem hlavným trénerom kategórie U15 a pravdaže sa budem motať okolo akadémie a všetkého, čo to zahŕňa. Pokiaľ ide o reprezentáciu, tak sme sa po zraze rozišli s tým, že by som bol súčasťou realizačného tímu reprezentácie. Ešte to musíme dotiahnuť nejako oficiálne.

V akom zložení bude fungovať tvoj realizačný tím pri U15?

Ja som teda písaný ako hlavný tréner, aj keď je to bude moja prvá skúsenosť. Asistentmi budú páni Štefaňák a Husár a kondičný tréner bude Richard Kapustík.

Kategória U14, ktorá bude teraz tvoja U15, dosiahla v minulej sezóne pekný úspech, keď v sa 1. lige skupine Stred+Východ o titul umiestnila na peknej 2. priečke. Sledoval si výkony chalanov a čo si od nich sľubuješ?

Ja som približne sedemdesiat percent tých zápasov videl, keďže máme kamery, takže som mal tú možnosť ich sledovať. Naozaj je to veľmi šikovný ročník, o čom hovoria aj výsledky, ale stále je čo zlepšovať, najmä v ich veku. Takže je na čom stavať a veľmi sa na tú prácu teším.

Čo bude z tvojho pohľadu to najpodstatnejšie pri trénovaní kategórie U15?

Stále sú to iba deti, ale už idú do takého veku, že o dva roky sú dorastenci. Ja už dorastenecké kategórie beriem ako mužov. Vo svete už sedemnásťroční hrávajú v elitných ligách, takže aj my sa k tomu musíme tak stavať. Dorastenci by už mali mať mužský tréningový proces a U15 má byť už taká predpríprava na to, takže sa to má veľmi podobať.

Čo hovoríš na výkony tvojich synov v uplynulej sezóne?

Čo im mám dať známky ako v škole? (smiech) Vidím, že moji chlapci sú zažratí do futbalu. Venujú mu všetku svoju energiu a vášeň, a tak to má byť, to je to najpodstatnejšie. Teraz keď už je otec doma, tak príde aj tá ťažšia verzia, tréningová, lebo futbal nie je len to, čo sa deje na ihrisku, ale aj mimo neho. To bude aj tá naša hlavná náplň práce v akadémii, toto všetko nastaviť.

Keď sa pozrieme na všetky naše kategórie, ktorá ťa v uplynulej sezóne potešila najviac?

Určite potešilo víťazstvo v lige kategórie U12, ktorej by som chcel touto cestou pogratulovať. Z pohľadu celej akadémie to bol ale zaujímavý ročník. U19 bola po jeseni na prvom mieste, takže je to všetko fajn a tak ako som povedal, nie len U15, ale v celej akadémii je na čom stavať. Len sa treba posúvať stále vyššie.

Sledoval si aj výkony mužov?

Jasné, výsledky som sledoval, zápasov som odpozeral menej, keďže som sa sústredil viac na tie mládežnícke kategórie. Ale daný cieľ sme si splnili, takže spokojnosť.

Ďalšie novinky